Две трети от починалите под 75 години в България е можело да бъдат спасени

index

В България 65.1 на сто от починалите хора на възраст под 75 години е можело да бъдат спасени. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

В това отношение България има един от най-добрите показатели в ЕС – по-нисък процент предотвратими смъртни случаи има само в Полша, Холандия и Франция. Най-лоши са показателите за Румъния, където 80 на сто от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени. Следват я Литва, Унгария и Латвия.

Изследването на Евростат изчислява два вида причини за смъртта – предотвратими и лечими. При първата група фаталният край би могъл да бъде избегнат при добре работеща система на здравеопазване и чрез взимане на превантивни мерки. Във втората навременната грижа би могла да предотврати смъртта.

Предотвратимата смърт

Превенцията би могла да спаси 35.4% от починалите хора в България през 2016 г., като в това отношение страната има едни от най-ниските резултати в ЕС, следвана само от Кипър, Малта, Италия и Полша. Антирекордьори са Словения (53.5%) и Унгария (51.7%).

Рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето и свързани с алкохол заболявания са убили най-много хора в тази група.

Лечимите болести

Далеч по-зле се справя България по отношение на лечимите болести – тук страната е сред държавите с най-висок процент смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати – 29.7%, като преди нея са Румъния, Словакия, Литва и Малта. Основните болести в тази група са исхемичната болест на сърцето, ракът на дебелото черво, ракът на гърдата (само сред жените) и мозъчно-съдовите заболявания./Дневник

 

Comments

comments