Две жени спечелиха дело срещу Франция за мръсния въздух, по 40 други се очакват решения

zx860y484_2878895

Франция не е предприела достатъчно действия, за да спре замърсяването на въздуха в Париж, постанови административният съд в Монтрьой, цитиран от Би Би Си.

Делото бе заведено от майка и дъщеря, които заявиха, че здравето им се е влошило, докато са живели близо до оживен околовръстен път в столицата. Всичките им проблеми обаче изчезнали, когато се преместили, посочват те.

Според френската Агенция за обществено здраве замърсяването на въздуха е причина за 48 хил. случая на преждевременна смърт на година.

„Държавата допусна грешка, като предприе недостатъчни мерки за качеството на въздуха“, когато между 2012 и 2016 г. не успя да намали нивата на определени замърсяващи газове, посочи административният съд в Монтрьой.

Адвокатът на жените коментира: „Отсега нататък държавата ще трябва да взема ефективни мерки в борбата със замърсяването на въздуха“.

Съдът обаче отхвърли иска на двете за 160 хил. евро обезщетение, като заяви, че не е намерил пряка връзка между техните здравословни проблеми и неуспеха на държавата да предприеме действия.

Двете твърдят, че респираторните им проблеми – хроничен бронхит и пристъпи на астма – са се влошавали по време на пикове на замърсяването. Те напуснали Париж и отишли да живеят в Орлеан, в централна Франция, и казват, че здравето им значително се е подобрило.

В момента има заведени около 40 подобни дела в градовете Лион, Лил и Гренобъл. По тях все още се очакват решения.

Париж от години опитва да реши проблема със смога, а властите въведоха глоби за превозните средства, които нямат стикер Crit’Air според емисиите – част от схемата за насърчаване на нискоемисионни превозни средства.

Източник : Дневник

 

Comments

comments