Две хризантеми и кучешка стража за Вапцаров в Бараково

6722468

С две изкуствени хризантеми и последващ кучешки лай, в Бараково бе „отбелязана” 109-годишнината от рождението на поета Никола Вапцаров, работил и оженил се тук, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В периода 1932-1936 г. поетът, роден в намиращото се на 65 км от Бараково Банско, е работил във фабриката на братя Балабанови. През 1934 в кметството на селото сключва брак с Бойка, след което се венчават в намиращата се в съседство черква „Успение на Пресвета Богородица”. Пред останките от бившата Балабанова фабрика има бюст на поета, зад него имаше и музей, който бе съборен.

Челото на поета е оцапано от птиците, кацащи на главата му, а и буквите с името и годините му на живот едва личат.

По инициатива на бившата кметица на селото Жулиета Лазова, рано тази сутрин пред паметника на поета бяха поставени две изкуствени бели хризантеми, на „церемонията” компания й прави общинският съветник в ОбС-Кочериново Даниела Миланова.

След като сведоха глави пред подвига на поета, двете си отидоха, кой за където е. Два часа по-късно глутницата кучета, обитаващи района на паметника разпердушиниха цветята, тъй като очевидно не ставаха за ядене.

Две от безстопанствените кучета клечаха под бюста на поета, а останалите лаеха срещу неканените гости, лежейки върху двата камъка, останали от разрушения музей на поета.

Е, може днес още някой да мине и остави стръкче свят в нозете на поета, но едва ли това ще промени нещо.

И толкова за Вапцаров в Бараково, една своеобразна епитафия на пролетарския поет, кръстосал съдбата си със селото от община Кочериново.

Тъй като квартал „Завода” пустее, местната будна съвест Методи Панайотов предложи преместването бюста на Вапцаров в центъра на Бараково, но до сега движение по въпроса няма.

Вапцаров в Бараково е отдавна мъртъв, живи са обаче тъжните строфи от произведението му „Дохождат дни”:

„Дохождат дни, такива мрачни дни,че иде ти да виеш от ненавист….Дохождат дни… и питаш се защо е тази болка, тази дива ярост….мечта ти трябва, в нея да повярваш, в мечтите няма цензура…А по-добре е да подгониш вятъра, отколкото да седнеш и да плачеш..”

източник: /БГНЕС

*сн: БГНЕС

6722470 6722469

Comments

comments