Две групи на първо място в станчинарски игри „Сурва“ 2019 в Петрич

snimka_igri 5

Хиляди петричани и гости на града бяха зрители на програмата, която представиха в първия ден на новата година 11 станчинарски групи от кварталите на град Петрич. Над 1 200 бяха участниците в групите и тази година, което превръща игрите в най-масовата проява за община Петрич. Традицията за станчинарските игри се пази десетилетия наред и се предава на всяко следващо поколение.

Петричките станчинари гонят злото, обикалят къщите и благославят домакините, правят наричания за здраве. Тази година най-малките участници в станчинарските игри бяха деца на осем месеца в три от групите – „Център“, „Казармите“ и група „Поляните“ с р-л Георги Петров. Най-възрастният участник беше 83-годишна жена в станчинарската група на квартал „Център“. Те ще получат плакети и грамоти. Петчленно жури оценява изявата на станчинарските групи в рамките на близо четири часа. Оценяваха се обреди и обичаи, персонажи, маски и представянето на русалийските танци. На първо място в игрите „Сурва“ 2019 с равен брой точки – по 85 се класират станчинарска група на квартал „Шарон“ с ръководител Никола Хаджиев и станчинарска група „Братя Соколови“ с ръководител Симеон Соколов. Второто място с 81 точки журито присъди на станчинарска група на квартал „Дълбошница“ с ръководител Иван Яръмов. На трето място с 79 точки беше класирана станчинарска група на квартал „Център“ с ръководител Николай Василев. Класираните на първите три места групи получават диплом и плакет от Община Петрич. Всички останали грамоти за участие.

Присъдени бяха още  награди за: най-добри маски на група „Поляните“ с р-ли Атанас Тодоров и Валери Коемджиев; най-добри персонажи на група „Виздол“ с р-л Димитрина Спирова; най-добро представяне на русалийски игри на група „Казармите“ с р-л Алеко Трайков; най-добро представяне на обреди и обичаи на група „Поляните“ с р-л Георги Петров. Всички отличени ще получат също плакет и грамота. Община Петрич финансово подпомага всяка година организационната дейност на групите за участие в игрите.

snimka_igri 10snimka_igri 17snimka_igri 9

Comments

comments