Двама инспектори от ОДБХ-Бургас с условни присъди за подкуп

съд

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът наложи наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на които е отложено за изпитателен срок от три години, спрямо Петър А. (инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОБДХ – Бургас) и Мая К. (главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ при ОБДХ – Бургас).

Те са подсъдими за това, че през периода 29.08.2017 г. – 05.09.2017 г. в град Несебър, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, действайки като съизвършители, на първата дата (29.08.2017 г.) са поискали от С.М. – управител и едноличен собственик на търговско дружество, стопанисващ заведение за обществено хранене – ресторант, дар който не им се следва – парична сума в размер на 500 лева, за не извършат действия по служба – да не изпълнят служебните си задължения – да не съставят акт за констатиране на административни нарушения, констатирани на 29.08.2017 г. в стопанисвания обект, въз основа на който да бъде издадено наказателно постановление, а също така и да не извършат проверка в кухнята на обекта, с цел установяване и на други нарушения по Закона за храните. На втората дата (05.09.2017 г.) – приели от С.М. дар, който не им се следвал – парична сума в размер 500 лева, тъй като не са изпълнили служебните си задължения – престъпление по чл.301, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр.чл.26, ал.1 и чл.54 от НК.

На всеки от подсъдимите е наложена и „глоба“ в размер от по 1500лева. Петър А. и Мая К. са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

Comments

comments