Два референдума ще се състоят днес в Швейцария

iStock/Getty Images

Минимална квота в построяването на достъпни жилища и нов закон срещу дискриминацията заради сексуална ориентация са темите в два национални референдума, които ще се състоят днес в Швейцария, предаде ДПА.

В първия швейцарците трябва да решат дали най-малко десет на сто от новите жилищни сгради трябва да бъдат изграждани от организации с идеална цел, каквито са кооперациите.

По данни на американската консултантска компания „Мърсър“ Цюрих, Женева и Берн са трите най-скъпи града в Европа и то не само заради високите наеми за жилища. Инициатори на първия референдум са леви швейцарски партии, синдикати и лобисти на наемателите. Те твърдят, че от 2005 г. досега средното ниво на наемите се е повишило с около 18%, три пъти повече от инфлацията, защото инвеститорите строят все повече луксозни жилища с цел максимална възвръщаемост.

Първоначално анкетите сред гражданите на конфедерацията сочеха, че мнозинството е за квота от евтини жилища. Но последните проучвания дават знак, че нараства броят на хората, които се опасяват от прекомерна намеса в пазара.

Изходът от втория референдум изглежда доста по-ясен, посочи ДПА. Анкетите констатират постоянно нарастване на подкрепата да се криминализира езикът на омразата и дискриминацията заради сексуалната ориентация на личността. Понастоящем наказателното право в Швейцария покрива само дискриминацията по раса, етнос и религия.

 

Източник: БТА

Comments

comments