Дупничани искат разполагане на станции за измерване на въздуха

Група граждани внесоха в деловодството на община Дупница писма с искане да бъдат предприети мерки за разполагане на постоянна система от станции за измерване на концентрации/норми на основните компоненти, свързани с опазване на човешкото здраве.
„Само постоянно наблюдение от страна на Изпълнителна агенция по околна среда ще даде цялостна картина за състоянието на въздуха-дали можем да бъдем спокойни за здравето на възрастни и деца, най-уязвими от влиянието на мръсния въздух. Информираността ни е нужна както, за да знаем опасно ли е горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, така и за да бъдат предприети мерки от Ваша и наша страна за предпазване, най-вече на децата, в пиковите дни и часове на замърсяване (което се вижда и усеща и без измервания) се казва в писмата. Чрез тях се настоява и да бъдат проведени разговори с кмета на община Бобов дол за разполагане на на постоянна система за наблюдение от страна на МОСВ, която да гарантира информираност на населението в двете общини, тъй като засегнати са както жителите на Дупница, така и тези в Бобов дол, и най-вече жителите на Големо село, които живеят в непосредствена близост до ТЕЦ „Бобов дол“.
„Щом МОСВ разреши горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ имаме право и настояваме МОСВ да разположи постоянна система от няколко станции за измерване на показателите за замърсяване на въздуха“ смятат инициативните граждани. Според Десислава Панайотова закупуването на тези станции трябва да стане със средства на МОСВ, а не от бюджета на община Дупница, тъй като МОСВ са разрешили горенето на отпадъци и би следвало това да бъде техен ангажимент.

Инициативата за входирането на писма се ражда преди седмица в социалната мрежа след обсъждане на това какъв въздух дишаме в Дупница. Първоначално са входирани писма чрез електронната форма за контакт на община Дупница. Днес бяха входирани и повече от 70 писма в хартиен вариант. Заинтересованите граждани могат да намерят примерен вариант на писмото, което да бъде входирано до кмета в деловодството или на електронната поща на община Дупница.

Източник:dariknews.bg

Comments

comments