Драматичният театър „Никола Вапцаров” – Благоевград пред своя 100-ен творчески сезон

09c5697acf266734fbddc857f305f32e

Тази есен драматичният театър „Никола Вапцаров” в Благоевград започва своя  100-тен творчески сезон.

Културният институт е основан от Георги Бръчков през 1919 година като градски театър към читалище „Съгласие“. Театърът се развиват под името „Модерен театър“ в голямата джамия на града. На нейно място, Бръчков изгражда нова сграда с подкрепата на общината, за да се приютят през 1926 година театърът и читалището.

Статут на държавен институт с постоянна актьорска трупа, щатни режисьори, сценографи и драматург, Благоевградският театър получава през 1948 година.  От 1953 година носи името на  поета – революционер Никола Вапцаров.

През годините в трупата на театъра играят няколко поколения талантливи български актьори. Множество са престижните награди, които печелят от национални прегледи и фестивали – за режисура, актьорско майсторство, сценография и музика.

От 1988 година театърът в Благоевград е организатор и домакин на майския театрален фестивал, който представя  най-добрите постановки за театралния сезон в България и привлича многобройна публика.

По повод откриването на юбилейния 100-тен творчески сезон, утре –  29 август, (четвъртък) в сградата на драматичния театър „Никола Вапцаров” – Благоевград ще се проведе пресконференция, съобщиха от културния институт.

Участие в пресконференцията ще вземат Маргарита Мачева – директор на театъра, Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, Юлия Дживджорска – дългогодишна актриса в театъра, Кънчо Кънев и Гергана Цакова – актьори в настоящата трупа  на  театъра в Благоевград.

Comments

comments