/ВИДЕО/ Д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград: Взрив от Хепатит А има в ромската махала в село Микрево

„Най-много заразени с Хепатит А в област Благоевград има в село Микрево, община Струмяни – там вече имаме един взрив от хепатит А в ромската махала. През месец октомври са регистрирани шест случая от общо осем в областта, до момента случаите са 14, от началото на ноевмри са хоспитализирани още петима души от Микрево, като двама все още са на лечение в инфекциозно отделение на МБАЛ „Югозападна“ в Петрич“, това съобщи в интервю за Благоевград Нюз д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор над заразните болести“ към РЗИ-Блгоевград.

Междувременно в цялата област има единични случаи на заболели – в Петрич с хоспитализирани две деца на възраст 6 години, в санданското село Склаве- 10-годишно дете, 16-годишен младеж от Кресна също се е заразил, а в Симитли има един регистриран случай, заболелият е на 34-годишна възраст.

Към момента в инфекциозното отделение на МБАЛ Благоевград са хоспитализирани четири лица с вирус Хепатит от неуточнен тип, като и четирите са от село Микрево.

Доктор Мончева коментира, че не отделните единични регистрирани случаи на заболели в областта са притеснителни, а фактът, че има взрив в село Микрево. Тя допълни, че точно сега е сезонността на Хепатит А, като обясни, че обикновено има цикличност и през 5 години се завишава заболеваемостта в определени населени места и най-вече през периода септември – декември. Доктор Мончева добави, че са проведени срещи с всички общопрактикуващи лекари на контактните деца, пуснати са предписания до училищата и детските градини за засилена дезинфекция, а до кмета на община Струмяни Емил Илиев, в която се намира село Микрево, е написано предписание за почистване и дезинфекция на всички улици.

Повече за заболяването Хепатит А, познато като „жълтеница“, симптомите, начините на предаване на заразата и превенцията срещу нея, вижте във видеото.

Comments

comments