Досегашните транспортни правила в Европа остават – победа или отлагане на промяната?

изтеглен файл

Днес Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите да се връщат веднъж на четири седмици в държавата, в която са регистрирани фирмите. Приемането на само един от трите доклада от пакета доведе до юридически прецедент – все още не е ясно дали пакетът може да бъде гледан в пленарна зала.

Както „Благоевград нюз“ ви информира вече, по време на гласуването български превозвачи организираха протест пред Европейския парламент. Те бяха подкрепени от свои колеги  превозвачи от Румъния и Полша. Всички български евродепутати, българският президент и правителство бяха единни в отстояването на българската позиция.

Към моменти коментарите за днешното гласуване в Комисията по транспорт на Европейския парламент са противоречиви – западните превозвачи и синдикати го смятат за успех, защото не бяха приети исканията, зад които и България заставаше, шофьорите да могат да почиват в кабините си. От друга страна, те не са доволни, че пакетът „Мобилност“ в момента е блокиран. От това обаче България е доволна.

Правен прецедент и правна несигурност“ нарече ситуацията българският транспортен министър Росен Желязков. Според него докладът едва ли ще влезе за разглеждане в Европейския парламент, което означава отлагане  разглеждането на въпроса след изборите за нов Европейски парламент през месец май тази година.

След гласуването в комисията българските евродепутати  с обща позиция определиха резултата като успех, защото „арогантното отношение и налагане на решения не е начинът, по който трябва да функционира съюзът“ .

Comments

comments