Доц. Гломб: Няма смисъл от тестовете за антитела, защото те избледняват бързо

Как ще се промени ситуацията в страната след въвеждането на заповедта за зеления сертификат? Какви са очакванията на експертите за развитието на вируса? На тези въпроси отговори в ефира на „Здравей, България” дадоха вирусологът доц. Любомира Николаева – Гломб и математикът Николай Витанов.

За прогнозите

„Когато започнат да се изследват здрави хора, процентът спада. Това се вижда и лятото, когато сънародниците ни тръгнат за Гърция. Днес положението е следното. Вчера областите в тъмночервена зона бяха 16. Днес има още две области, които са на път да влязат.  Базовото репродуктивно число втори ден е над 1.3, което означава, че натискът над здравната система ще продължи. 10 души заразяват почти 14 други, съответно 100 заразяват 140. Във всички 28 области разпространението е дифузно, най-силно е във Видин, София-град, Монтана, Перник”, обясни Витанов.

Според него ориентировъчната граница за налагане на локдаун трябва да бъде 9000 заразени за денонощие. Математикът е на мнение, че с този темп броят на заразените ще стане 9000 до 10-ина дни, а дали ще последва затваряне, щяло да бъде политическо решение.

„Знаете какво очаквам за смъртността. Дори мисля, че в момента ситуацията е по-лоша. Съотношението между регистрираните нови случаи и тези с фатален край е около 4%, което значи, че при 5000 заразени живота си губят 205 души”, добави Витанов.

Той е на мнение, че няма мерки, които да предотвратят случващото се. Според него има два варианта за това какво ще се случи след преминаването на пика. Първият е, ако има мерки и се спазват, той да спадне и да имаме спокойна Коледа. Вторият вариант, по неговите думи, е високо и продължително плато.

За антителата

„Това, което се знае, е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 по-малко от две години и знанията ни са от тогава, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите. Лекарите, работещи в COVID отделения, са в ежедневен контакт с COVID. Те непрекъснато си гъделичкат имунитета да бъде в достатъчно напрегнато състояние, но това се отнася за хора, които са в ядрото на бурята. Антителата са най-различни видове, а тестове, които са разработени сега, не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет”, обясни доц. Николаева-Гломб.

 

Comments

comments