Добра новина за планинарите: Оборудват заслон „Тевно езеро“ в Пирин с интернет, уебкамера и метео станция

L_1532348635_37642101_2053524594669168_5232629407713067008_n

С интернет, метео станция и уеб камера ще бъде оборудван един от най-високите заслони в Пирин планина – Тевно езеро. Това е възможно благодарение на амбициозната „мисия“, с която са се заели група планинари ентусиасти -„Българска Организация на Хижите с Обсервация“

„Захванали сме се да оборудваме хижите в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, за да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната обстановка в планините и да разчитат на правилна и актуална прогноза за времето, както и да популяризираме осъзнат екологичен туризъм и опазването на околната среда.“, споделя един от основните организатори Боян Пресолски за Благоевград нюз.

„Каузата ни в случая е да свържем заслон „Тевно Езеро“ със света чрез радио-антени и да осигурим независимо захранване на апаратурата ни чрез соларни панели. Метеорологичната станция ще изпраща в реално време данни за всеки турист за температура, влажност, налягане и скорост на вятъра от това уникално място в Пирин, а чрез уебкамерата ще може да се наблюдава в реално време и Full HD качество красивите гледки от планината.“, допълва Боян.

За да изпълнят задачата си обаче, Боян и съмишлениците му имат нужда от финансова помощ. До 26 май тазигодина , проектът трябва да събере сумата от 4 870 лева в сайта за групово финансиране (краудфъндинг) „Платформата“. До момента събраните средства са 2 944 лв., а всички, които имат възможност и желание да подпомогнат начинанието, могат да го направят на уеб страницата на кампанията.

„С дарените от Вас средства ще бъде закупена и монтирана техниката – соларни панели, метеорологична станция, радио-антени и уебкамера, на заслон „Тевно Езеро“ в Пирин.

Нека с общи сили да възродим планинския туризъм в България и да доближим на един клик разстояние красотата на Българските планини до всеки турист.

Нека заедно направим подарък и на заслон „Тевно Езеро“ в любимия Пирин!“, призовават организаторите.

До сега „Българска Организация на Хижите с Обсервация“  е оборудвала чрез дарения 8 хижи с уеб камери, метеорологични станции или интернет. Това са хижите Камен Дел на Витоша, Вихрен в Пирин, Мальовица в Рила, Конгур и Беласица в Беласица, Рай в Стара Планина, Академик в Родопите и Чайната на Меча Поляна до ЦПШ „Мальовица“.

 

Comments

comments