Днес започва първата сесия на Европейския парламент за 2020 година

d5558e32114b4de6d4c72d902e22da96

Днес в Страсбург започва първата за 2020 година пленарна сесия на Европейския парламент. В дневния ред са редица ключови теми, като климатичните промени, Брекзит, ситуацията в Близкия изток.

Още днес е предвидено  изявление от Комисията, свързано с пожарите в Австралия и други екстремни метеорологични събития в резултат на изменението на климата.

Ще бъде отправен и призив за въвеждане на общо зарядно устройство за всички мобилни телефони. Целта е да се намалят  електронните отпадъци и да се улесни живота на потребителите. Евродепутатите искат правно обвързващи мерки за зарядни устройства,

Евродепутатите ще обсъдят днес и  начините за преодоляване на разликата в заплащането на жените и мъжете, като ще се настоява Комисията незабавно да предложи правно обвързващи мерки.

Членовете на Европарламента искат спешни действия за справяне с проблема с бездомните хора в Европа. Те  изискват от Европейската комисия и държавите членки да превърнат борбата срещу бездомността в основен приоритет.

По темата с Брекзит депутатите ще обсъдят резолюция за наблюдение на спазването на правата на европейските граждани в Обединеното кралство след излизането на Великобритания  от  Европейския съюз.

Депутатите също така ще обсъдят налагането на наказателни процедури срещу Полша и Унгария, както и срещу  чешкия премиер Андрей Бабиш във връзка със злоупотреба с евросредства и потенциален конфликт на интереси. Резолюцията ще бъде гласувана в четвъртък.

Във вторник следобед евродепутатите ще обсъдят последиците от конфронтацията между САЩ и Иран, заедно с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Comments

comments