/ВИДЕО/ Днес влиза в сила новият Закон за киберсигурността в ЕС

„Законът за киберсигурността влиза в сила от днес“ , написа в профила си във Фейсбук еврокомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

С него укрепваме Европейската агенция за киберсигурност ENISA и създаваме рамка за сертифициране на киберсигурността в целия ЕС за цифрови продукти, услуги и процеси“, подчертава Габриел.

От отдел „Преса и медии“ на представителството на ЕК в България съобщиха, че на пресконференция в Европейската комисия в Брюксел вчера, Мария Габриел е подчертала, че регламентът включва нов, постоянен мандат с разширени правомощия и ресурси на Европейската агенция за киберсигурност ENISA. Целта е тя да осигурява по-добра подкрепа на държавите членки за справяне с кибератаките. В същото време новата европейска рамка за сертифициране на продукти и услуги ще засили киберсигурността на онлайн услугите и устройствата.

Тези нови правила на ЕС за сертифициране ще помогнат на потребителите да проверят предварително на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт по отношение на киберзаплахите и така да направят информиран избор. Що се отнася до предприятията, рамката за сертифициране ще им даде възможност да сертифицират своите продукти и услуги само веднъж и да получат удостоверения, валидни в целия ЕС. Така ще намалят съществено времето и разходите за получаване на тези документи. Рамката за сертифициране ще засили устойчивостта и конкурентоспособността на единния пазар в областта на киберсигурността“, заяви Мария Габриел.

Следващите седмици Европейската комисия ще отправи покана към всички заинтересовани страни за създаването на експертна група за сертифициране. Също така ще стартират консултации за изготвянето на работна програма на ЕС, в която ще бъдат определени приоритетите по отношение на сертифицирането за следващите години.

 

 

Comments

comments