Днес обявяват българските антинагради „Големия брат“ (Big Brother) 2019

bbaward

 

Фондация „Програма Достъп до информация“ и Интернет Общество – България ще обявят днес носителите на антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) 2019. Те се връчват на държавни и частни организации, които са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

Номинациите:

За държавна организация: Държавна агенция „Национална сигурност“, Агенция по вписванията, Община Ловеч, Прокуратурата на РБългария, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Народното събрание на РБългария.

За частна организация: Общинска фирма „Общински гори“ – Елин Пелин, Център за обучение на педагогически специалисти ЕООД, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Частните съдебни изпълнители, МБАЛ Тримонциум – Пловдив.

Церемонията е в литературния клуб „Перото“ в  сградата на НДК г- р. София.

Антинаградата “Big Brother” е учредена през 1998 от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984″. В романа Големия брат е символ на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

Изданието на антинаградите „Големия брат“ през 2019 г. се извършва с подрепата на фондациите Renewable Freedom Foundation и Mozilla Foundation.

Comments

comments