Днес изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Българите зад граница, които желаят да упражнят правото си на вот на 14 ноември, разполагат с още няколко часа да подадат заявление за гласуване, тъй като срокът за това изтича днес в полунощ българско време. Въпреки че подаването на заявление не е задължително условие за гласуване, то значително ускорява и улеснява изборния процес и се насърчава от изборните доброволци в чужбина. Чрез заявленията членовете на секционните избирателни комисии получават по-точна представа за очакваната натовареност в изборния ден. Освен това се спестява време от попълването на място на декларация по образец, която е задължителна за всеки, който не е заявил предварително къде иска да гласува.

Доскоро броят на подадените заявление определяше и броя изборни секции извън България, но след промените в Изборния кодекс, извършени от 45-ото Народно събрание, секции в чужбина се разкриват автоматично там, където в последните 5 години са се провеждали избори и са гласували над 100 души. Събирането на минимум 40 заявления обаче все още остава условие за образуването на допълнителни секции, извън автоматичните.

За вота през юли българите зад граница подадоха 71 161 заявления за разкриване на секции в чужбина, а през април броят им беше почти 88 хиляди. За изборите „две в едно“ през ноември се очаква броят на подадените заявления да е двойно по-малък. Засега най-много са тези за Турция, Великобритания и Германия. Във федералната република обаче изборни секции ще има в само до 40 адреса извън дипломатическите и консулските представителства заради ограничения, наложени от местните власти. Именно затова Централната избирателна комисия предварително ограничи и местата, за които могат да се подават заявления, т.е. такива могат да се изпращат само за разкритите до момента автоматични секции.

Одобрените от ЦИК секции в чужбина, където в последните 5 години е имало над 100 подадени гласа, засега са почти 700. След изтичането на срока за подаване на заявления от комисията ще определят на колко от тези места все пак ще могат да бъдат разкрити секции, тъй като това ще зависи и от капацитета на местните общности за организация на вота. Очаква се на места като Доминиканската република или някои гръцки курорти този път да не се провеждат избори заради липсата на подадени заявления за въпросните локации.

Comments

comments