Днес е Международен ден на учителя

Utrtrggfgfntitled-22879_l

Международният ден на учителя се отбелязва на 5 октомври в над 100 страни от света. Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 година и целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.

Тази година Международният ден на учителя е посветен на младите учители, поясниха от Синдиката на българските учители. Грижата за тяхното задържане, за тяхната подготовка и квалификация,  за тяхното адаптиране към училищната среда е изключителна важна.

Честит празник! 

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички учители по повод професионалния им празник днес. Във фейсбук той написа:“Честит празник на всички учители! Силно ценя Вашата работа и Ви благодаря за старанието и грижите, които полагате за децата на България. Майка ми беше учителка и добре знам как дълги години сте били с несправедливо малки заплати, но въпреки това винаги сте вършили Вашата работа професионално и с любов. Но времената се променят, а Вие заслужавате нещо повече от добри думи. Като премиер на България и председател на най-голямата партия в Народното събрание, потвърждавам ангажимента на правителството и управляващото мнозинство, Вашите възнаграждения чувствително да растат и условията, в които работите да стават все по-добри. Още в бюджетната прогноза за 2020 г. са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи учителски заплати, което е поредната стъпка към обещанието ни за двойно увеличение в рамките на мандата. Вярвам, че Вие го заслужавате и че всички българи подкрепят тези политики, оценявайки Вашата ключова роля в обществото.“

Comments

comments