2-ри юни- Денят на Ботев и загиналите герои за България

botev

 На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си.

През 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се сражават за свободата на Отечеството си, задушено в петвековния гнет на Османската империя.
Воевода на четата е 28-годишният поет-революционер Христо Ботев, за когото любовта към родината е над всичко. „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави“ – убеден е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва на 1 юни (20 май по стар стил). Тогава, след тежък бой във Врачанския Балкан, по здрач един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г.
Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

 С ритуали по поднасяне на цветя и венци в Област Благоевград ще бъде отбелязан  днешния празник.По традиция всяка година, във всички общини в региона се провеждат чествания, които започват минути преди 12.00 часа, когато в цялата страна прозвучава сигнала „Въздушна опасност“ с продължителност 3 минути. В Благоевград оттдаването на почита към Ботев и загиналите за свободата ще започне с ритуал по полагане на цветя и Венци.  От 10.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на площад „Народни будители“ представители на  Община Благоевград, жители и гости на града ще сведат глава и ще отдадат своята почит.

В Симитли отдаването на почит ще се състои пред бюст-паметника на Ботев, който се намира в мемориалния комплекс, разположен на площад „Септември“.

Община Гоце Делчев също организира полагане на венци и цветя пред бюст – паметника на Христо Ботев в града. Това ще се случи в 11:50 часа. В Банско също ще се състои отбелязване на 2 юни под надслов … „Жив е той”, с което ще бъде отдадена почит към Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Comments

comments