Демократична България откри и кампанията си в чужбина

Ден след като даде официалния старт на националната си кампания за парламентарните избори на 11 юли, днес Демократична България” откри и кампанията си в чужбина. Това стана среща на водача на листата в 26 МИР София област д-р Александър Симидчиев с българската общност във Виена.

Събитието е реализирано от организацията на “Да, България” във Виена и в него с въпроси се включиха както дошлите на място в кино CineCenter, така и зрители в социалните мрежи. Българската общност се интересуваше от широк кръг теми – от здравеопазване, през социални политики, култура и енергетика, до въпроси свързани дейността на Симидчиев в краткия живот на 45-ия парламент. Той определи опита си от миналото Народно събрание като “най-интензивното учение, което съм преживявал”.

“Шареността, която имаше в последния парламент, за мен лично беше много полезна, защото тя в много по-голяма степен отразява богатството на желания и нужди на хората, които гласуват”, каза пулмологът, който оглавяваше Здравната комисия в предишния парламент. А мечтата си за следващото Народно събрание обрисува така: “Много би ми се искало, освен да се върне парламентаризмът в залата, да се върне духът на съзнанието, че човекът, който те представлява там, е най-добрият.”

“Едно от нещата, за които в Демократична България се борим, е да се взимат решения в интерес на голяма група от хора. Във фундамента на всичко е справедливостта. А справедливостта минава през ефективна, работеща правораздавателна система. За мен справедливостта е нещо изключително важно и законността трябва да върви в посока към справедливостта, т.е. крайната цел на доброто законотворчество е да има справедливост”, коментира Александър Симидчиев.

В коментар за ролята на българите в чужбина за развитието на държавата той ги определи като “изнесени сензори” – онази ценна връзка, която може да бъде “вносител” на добри практики.

“Хората в чужбина са хората, които най-често виждат и позитивите, и негативите в държавите, в които работят. И ако тази информация може бързо да се транслира, особено позитивите – хубавият пример да може систематично да се връща обратно в държавата и да я подпомага. Хората от чужбина са основният инвеститор в държавата, но не само финансово. Хората могат да помагат и с реални, осмислени предложения, въпросът е да има кой да ги чуе в държавата”, каза Симидчиев.

На въпрос по кои теми би търсил сътрудничество с други формации в следващото Народно събрание, той каза, че е важно да е ясно кои са приоритетите и какво ще се прави за постигането им. Поясни и кои са разделителните линии.

“За мен червена линия е всяко нещо, което продължава статуквото, а статуквото е безотговорното калинкизиране в нашата държава – хора, които са на определени постове, не защото могат да направят нещо, а защото някой е решил, че може да получава средства от това.”

 

Comments

comments