Димитър Маргаритов, председател на КЗП: „Системи за самоконтрол в сферата на туризма с участието на бранша и държавните институции ще доближат качеството на услугите в сектора до изискванията на потребителите”

Dimitar Margaritov 12.06.2018

Интересно е от гледна точка защитата интересите на потребителите как са създадени и функционират в много държави по света системи за самоконтрол в сферата на туризма, които са в ръцете на бранша и имат по-универсален, дори глобален характер. На практика това означава, че изискванията са достатъчно близки до тези на потребителите, които като клиенти на хотелите изразяват своите предпочитания, своите негативни оценки и на тази база се формират изводите, въз основа на които стъпват принципите на организация на дадената система. Това посочи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по време на Петата годишна среща на Националния брод по туризъм.

 

„Безспорно е, че за да бъде възприета една такава система в България, е необходимо да има единна организация на бранша, която да може релевантно спрямо всички да се произнася”, каза още Маргаритов. Той добави, че при поемането по такъв път, е нужно и изграждането на качествено нова система за контрол, която също да бъде реализирана чрез държавните институции, но по малко по-различни механизми. „Отворен съм за всякакъв тип диалог в развитието, включително и на нормативната регламентация на подобни промени”, допълни председателят на КЗП.

 

Маргаритов посочи, че такива примери у нас има в някои отрасли на икономиката. Един от тях е строителният бранш, където сертифицирането на опериращите в сферата фирми се извършва от Камарата на строителите в България. От тази гледна точка, според него, подобен подход и в сферата на туризма би бил много полезен за потребителите, тъй като ще им даде възможност, където и да са, да имат много по-ясни очаквания и представа за това какво им се предлага и какво ще получат, когато избират вариант за своята почивка.

 

Председателят на КЗП отбеляза, че институцията има значителен опит по Закона за туризма в последните 20 години и познава достатъчно добре и плюсовете, и минусите на системата за категоризация. „Ние винаги сме имали по-либерално отношение към това какви трябва да бъдат механизмите и правилата. Колкото по-далеч са те от бюрокрацията и средновековната казуистика при изброяването на основния набор от изисквания за всяка една от групите категории, толкова по-добре”, каза още Маргаритов. И припомни, че Комисията неведнъж е изразявала становища в тази посока по повод изработването и промяната на основните регулативни актове, които регламентират тази материя.

Comments

comments