Детската болница ще е в изцяло нова сграда, старата ще бъде съборена

Сградата на бъдещата Национална детска болница ще бъде нова, а съществуващият строеж в рамките на Медицинска академия в София ще бъде разрушен. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова след среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров и представители на инициативата „За истинска детска болница“, които протестираха пред Министерския съвет по-рано днес.

 

Комитова направи кратка ретроспекция на казуса. Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е „замразен“ с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител, който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне, обясниха всички участници в срещата.

Националната детска болница по план трябваше да бъде построена върху изоставено от десетилетия скеле в двора на Александровска болница, но след продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне „на чисто“.

Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. Той е с консорциум от компании от групата на „Главболгарстрой“ и е на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС. Междувременно строежът на болницата бе определен за обект от национално значение.

„Преди няколко дни в министерството дойдоха всички заинтересовани участници и ми съобщиха, че от 6 месеца очакват от министерството да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува“, обясни Комитова. Добави, че в действащ устройствен план няма как да се появи стара сграда по смисъла на Закона за устройство на територията, съответно реконструкция и дострояване е невъзможна.

Тя информира, че в кратък срок от министерството ще бъде издадена виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинска академия с височина 20 метра.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров пое ангажимент след завършване на процедурата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в кратки срокове да обяви какво е решението на министерството по отношение на сегашния проект, създадените дружества и какво трябва да се направи, за да бъдат решени въпросите в интерес на лекарите, медиците, най-вече в интерес на болните деца в София и страната. Той добави, че изграждането на една болница няма да реши проблемите на педиатричната помощ, като от ведомството ще предложат допълнителни мерки за подобряване на детското здравеопазване в страната.

От националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ искат прекратяване на „порочната обществена поръчка“, възлагане на анализ за нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание, провеждане на архитектурен конкурс, всичко това гарантирано чрез обществен съвет, който да гарантира диалога с гражданите и да върне доверието в институциите. Заявиха, че са доволни от решението, защото съгласно закона за обществените поръчки договорът вече има друг предмет – строителство на нова сграда.

Comments

comments