Депутатите разшириха понятието „неизбежна отбрана“

8f2e8c1fd194cefca20b5efc83905c57

Депутатите разшириха понятието „неизбежна самоотбрана“ с промени в Наказателния кодекс. Те приеха на първо четене предложението, внесено от „Обединени патриоти“, съобщи БНР.

То предвижда да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

Искрен Веселинов от ВМРО поясни, че текстовете не са в разрез с Конституцията: „Самоограничили сме се от много неща, които сме искали да направим, за да бъдем изцяло в духа на конституционното решение – това, което отмениха по времето на Костов промените. Смятам, че абсолютно конституционнокоректен е текстът и сме абсолютно съгласни да разширяваме пределите на неизбежната отбрана в много посоки“.

Десислав Чуколов от „Атака“ обясни, че промените са наложителни: „Трябва да се вземе това решение, защото това е в интерес на българските граждани. Ясно ви е, че 5, 10, 100 човека ей сега да попитаме на улицата, ще кажат: „Да, това трябва да се промени“. Ние отваряме точно този въпрос“.

 Снимка:БГНЕС

Comments

comments