Депутатите приеха: От 15г. до доживотен затвор за домашно насилие, приключило с убийство

618x414

 

 

Депутатите приеха с пълно единодушие по-строгите мерки за борба срещу домашното насилие.

Промените в Наказателния кодекс идват, след като Истанбулската конвенция не беше приета заради недоволство и сред политици, и  сред част от обществото.

 

Всички форми на домашно насилие вече са престъпление, след като парламентът даде дефиниция на „домашно насилие“ в окончателно приетите промени в Наказателния кодекс. Престъпление, извършено в условията на домашно насилие е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права.

 

Според новите правила убийство в условията на домашно насилие ще се наказва с от 15 години затвор до доживотен затвор. Измененията предвиждат още от три до десет години затвор при системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие от настоящи или бивши съпрузи, или при съпружеско съжителство. Мерките предвиждат: при системно преследване лишаване от свобода до една година или пробация, а ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до пет години.

 

Comments

comments