Депутатите одобриха хода на Гешев: Браво, приватизацията е черната дупка на Прехода

БГНЕС

Депутатите в парламента изразиха политическа подкрепа за действията на главния прокурор Иван Гешев, който разпореди на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес, както и на последващия му контрол от министерства, агенции и други държавни ведомства.

„Силно подкрепяме всяка една проверка, насочена в сферата на приватизацията. В последните десетилетия голяма част от националното богатство се изпари през приватизационни сделки. Приветстваме тези първи усилия на главния прокурор“, първи коментира съпредседателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. Той увери, че ако съществува „законодателен дефицит“, който да затруднява разследването, депутатите от групата му са готови да участват в разговор за нормативни промени.

Веселинов определи приватизационните сделки като „черната дупка“ на българския преход и подчерта, че цялото общество очаква тя да бъде запълнена.

На същото мнение бе и колегата му Валери Симеонов. „Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Браво, поздравления, адмирации“, коментира лидерът на НФСБ пред журналисти в кулоарите на парламента. Според него в години са извършени много „престъпни приватизации“, които са били единствено в „угода на политически подръжници“.  За пример депутатът даде приватизацията на корабостроителния завод в Бургас, извършена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. „Заводът беше попилян, а хората – уволнени и изхвърлени на улицата. С неплатени заплати и социални осигуровки. Предприятието беше ликвидирано, нарязано и разпродадено“, коментира Симеонов.

„Аз съм убеден, че главният прокурор в момента търси справедливостта. Смятам, че е съвсем правилно. Не знам доколко ще успее, с оглед на давността“, заяви Красимир Вeлчев от ГЕРБ. По думите му, въпреки че в парламентарната му група не са обсъждали възможността да отпадне давността за разследването такива престъпления, той би подкрепил подобна мярка. Подкрепа за отпадането на давностния срок изрази и опозицията. „Аз лично ще подкрепя“, категоричен бе Румен Гечев от БСП.  От ДПС също приветстваха инициативата на прокуратурата.

„Има много различни коментари по тази тема, включително и внушения и интерпретации. Най-добрият вариант е може би наистина прокуратурата да направи пълен преглед на целия процес“, заяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той не се ангажира да даде примери със „съмнителни сделки“ и призова прокуратурата да бъде оставена да работи.

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments