Денков: Зелен сертификат и тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск

„Училището е задължително и ние сме длъжни да осигурим безопасна среда, като при сегашните високи стойности на заболяемост избегнем струпването на хора и заразата. Докато ходенето в ресторант или мол е по желание. Тук виждам ролята на родителите, които трябва да обясняват на децата си рисковете от събиране в ресторантите или моловете и да ги контролират къде ходят. Освен това за тези места има въведени “зелени сертификати” за възрастните, каквото изискване няма за училищата. Т.е. средата е една идея по-безопасна“, сподели министърът на образованието акад. Николай Денков пред „24 часа“.

„Десетте процента болни ученици са критерий за преминаване онлайн на отделно училище, в което има епидемично огнище. Той важи обаче само при обща заболяемост на ниво община под 500 на 100 000. Сегашната мярка за прекратяване на присъствените занятия във всички училища е приложена при заболяемост на ниво община над 750 на 100 000 души и препълнени болници. Това е съвсем различна ситуация“, коментира още той.

„Към момента са ваксинирани общо малко над 37% от учителите и над 4% от гимназистите. Те са разпръснати в цялата страна. Няма как да организираме присъствено обучение само за тях“, заяви акад. Денков на въпрос защо ваксинираните учители и ученици са спряни от присъствено обучение.

„Правим всичко възможно да създадем организация тестването да започне веднага, щом има налични тестове за ученици. Някои училища вече имат опит в това. Събираме информация за готовността на училищата да обезпечат присъственото обучение при новите условия – със задължително тестване на учениците и с преподаватели със зелен сертификат или тестване. С Отрасловия съвет в системата на средното образование обсъдихме организацията на процеса в детайли“, добави той по темата с предстоящото тестване на децата с щадящи тестове, която беше иницирана от правителството.

На въпрос дали всички ученици от 1 до 4 клас ще бъдат тествани просветният министър отговори:

„Засега само тези от общините с обща заболяемост над 750 на 100 000 души. Пак там ще се изисква и зелен сертификат или тестване за учителите в начален етап. При наличие на достатъчно тестове поетапно ще включим и по-големите ученици заедно с техните преподаватели при същите условия. Децата с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани“.

Защо зеленият сертификат не е въведен за учителите още на 21 октомври акад. Денков коментира така:

„Разликата между учителите и останалите професии е голяма – ако един продавач няма зелен сертификат и магазинът остане затворен заради това, вие ще напазарувате в съседния магазин. Но ако учителят на вашето дете няма зелен сертификат и не може да влезе в училище, няма да има кой да преподава на детето ви. Поради тази причина за въвеждането на това изискване в образователната система е необходимо време за подготовка“.

Comments

comments