Демонстрация по случай професионалния Празник на българските полицаи – 8 ноември

Image-1(10)

Преследване на извършители на тежко  престъпление,  бягащи с автомобил, принудително спиране на автомобила им и задържане. Задържаните лица са отведени със служебен автомобил в Полицейското управление.  Служебно куче помага на полицаите да бъде задържан извършител на престъпление – това демонстрираха днес в Кюстендил служители от ОДМВР. Гостите на събитието бяха ученици от училищата в града и граждани. След възторженото изживяване да бъдат свидетели на показаните професионални техники,  гостите се запознаха с помощните  и защитни средства, оборудването на специализираните автомобили, въоръжението…

Демонстрацията служителите от Специализираното тактическо звено за бързи действия и Охранителна полиция организираха и осъществиха по случай предстоящия професионален Празник на българските полицаи.

 

Професионалния празник на българската полиция е на 8 ноември – Архангеловден.  Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване  е на  софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашния министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и под влияние на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил).  Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“. При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма № 7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. – нов стил)“.
След 55-годишно прекъсване Празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

Image-1(1) Image-1(11)

Comments

comments