„Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

Съгласно решения на ръководните органи на ПП „Зелено Движение“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Движение „Да, България“ коалиция „Демократична България – Обединение“ обявява своята политическа подкрепа за гражданската кандидатура на г-н Лозан Панов за президент на Република България и на г-жа Мария Касимова-Моасе за вицепрезидент.

„Демократична България“ има за своя основна мисия да отстоява:

  • Възстановяването на парламентарната република като основна гаранция за свобода и демокрация чрез последователната съпротива срещу всички форми на концентрация на власт в едни ръце и ограничаване на представителността, отчетността и прозрачността на управлението.
  • Утвърждаването на върховенството на закона и гаранциите за основните човешки свободи чрез дълбока и цялостна реформа на правосъдието и преосноваване на прокуратурата и ключовите контролни органи, както и чрез последователни усилия за изграждане на здрави, ефективни и отговорни институции като основа за възстановяване на българската държавност.
  • Последователната и цялостна политика по разграждане на корупционния модел, олицетворяван от управлението на ГЕРБ и ДПС и коренящ се в структурите на тоталитарния комунистически режим, за прекъсването на чието влияние е необходимо провеждането на лустрация.
  • Осъзнатия стремеж за пълноценна интеграция в структурите на Европейския съюз, включително Еврозоната и НАТО и утвърждаване на българския суверенитет и сигурност срещу всички форми на чужди влияния, особено от страна на нео-авторитарните режими като тези в Кремъл и Анкара.
  • Прилагане на амбициозна и отговорна политика за цялостна модернизация на държавата, която гарантира свободата на предприемачеството и полага създаването на благосъстояние като своя основа, която позволява реализирането на пълния потенциал на България в условията на технологичен преход и на базата на зелената сделка устойчивото управление на националните природни ресурси.
  • Полагане на политика за последователни инвестиции в образованието, културата и здравеопазването като основа за възраждане на националния човешки капитал.
  • Ценностите и политическата идентичност на демократичната общност в България.
  • Препотвърждаваме конкретните политически цели, които си поставихме с декларацията от 21 декември 2020 г.

С оглед на горното, ДБ припознава г-н Панов като изразител на тези цели и ценности в президентската надпревара. В негово лице демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна.

Вярваме, че ако бъде избран за президент г-н Панов може:

  • да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна, вместо фалшиви клишета за безпринципно съглашателство, зад което се крие опит за подмяна на истината и бягство от отговорност;
  • да се противопостави реално и последователно на корупцията като дълбоко институционално и морално предизвикателство, което изисква цялостно разграждане на корупционния модел и преосноваване на държавността ни;
  • да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика;
  • да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката, без залитане към оформяне на нови центрове на концентрация на власт, ерозиращи демократичния модел на държавно устройство.

С особено уважение подчертаваме независимостта на г-н Панов. Той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като едтествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури. Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И, най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове.

Ето защо, давайки своята политическа подкрепа и присъединявайки се към призивите за силен граждански вот и мобилизация за избора на г-н Панов за президент, партийните структури на Демократична България ще подхождат с максимален респект към неговата и на кампанията му независимост по закон и по дух.

Comments

comments