„Демократична България“ – единствената автентична алтернатива

Според политолога Огнян Минчев другите партии са свързани със задкулисието

„Демократична България е автентична политическа алтернатива, докато „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са свързани със задкулисието. Това коментира пред „Фокус“ политологът Огнян Минчев.

„Задкулисието протяга пипала към всички политически субекти и то доста отпреди те да влязат в настоящия парламент. Твърдя, че партията ИТН е инженерингов проект на задкулисието. Политическата траектория на хората, свързани с шоуто, до голяма степен е режисирана, до голяма степен стои като продукт на определена активна роля, роля на задкулисието спрямо тази политическа формация, тази политическа общност“, коментира Минчев.

И допълни:

„Моето лично мнение е, че хората, които стоят и в двете части на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, не са независими също така. Те също поддържаха определени контакти, които в момента не бих искал да специфицирам, с представители на българското задкулисие, които временно трябваше да променят адресната си регистрация извън България, за да могат да организират и да осъществят този протест, на който бяхме свидетели“.

Минчев определя „Демократична България“ като „една в максимална степен автентична политическа алтернатива“. Според него обаче тази формация е хетерогенна и тази хетерогенност е свързана с „позиция на различие на всяка цена“, а това би могло да доведе до сериозни проблеми,

„За мен, ако сравнявам формациитe на алтернативата, сериозната политическа сила е „Демократична България“. Но тя ще има успех, само ако успее да се дистанцира от наследените дефицити, наследените негативи на българската демократична общност още от зората на демокрацията. А целият този нарцисизъм, целият този психологически троцкизъм, склонност към скандали, към отлюспвания, към раздели, през които СДС минаха във времето, сега общо взето са части от тази нова коалиция“, каза Минчев.

Според него тези тенденции трябва да бъдат парирани, за да може формацията да има успех.

„През последните 20 години ние затъваме в ситуация на все по -фасадна демокрация, на все по-директен олигархичен контрол върху икономиката и политическите процеси в България, все по-малка възможност на гражданите, на общественото мнение да контролира политическите и обществените процеси в България“, каза още Минчев.

Според него политиката в България до голяма степен зависела от това в каква степен ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов ще успеят да се споразумеят „в неформален план с реалната структура на икономическите и институционалните интереси зад държавата – с ДПС, с олигархичната инфраструктура, застанала зад тази пирамида“.

„На практика за всичко това ние сега ще трябва да платим цена. И лошата новина е, че тази цена ще бъде доста горчива, защото като гражданско общество сме доста отслабени, демографски сме доста изтощени, и именно поради това сме ограничени във възможността да генерираме алтернатива. Защото алтернативите се генерират от здрави, от динамични общества, от общества, които поддържат големи обществени групи от хора, способни да създадат и да развият алтернативни визии за управление и за развитие“, коментира Минчев.

Comments

comments