„Делта” вълната се покачва! 130 заразени за 24 ч. в Пиринско, всеки втори PCR тест в МБАЛ – Благоевград е положителен…

130 нови случая на коронавирус са регистрирани в Пиринско за последното денонощие. Четвъртата вълна на „Делта” започва да се покачва, а според лекари вирусолози пикът се очаква през октомври. Почти всеки втори PCR тест за Ковид-19 от началото на седмицата е положителен, показват резултатите от изследванията в микробиологичната лаборатория на благоевградската болница.

„От 40 теста в понеделник 22 бяха позитивни, а във вторник от 70 положителните бяха 42. Всички, които си правят изследвания с PCR тест, пристигат с оплаквания. Бързите тестове се правят най-вече от хора, които ще пътуват в чужбина или се връщат в страната. През последните дни имам два случая на Ковид-19 при ваксинирани. Пациентите са с типичната симптоматика, но по-важното е, че не стигат до болница и изкарват сравнително леко болестта”, заяви за „Струма“ началникът на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова, която е единствен вирусолог в Пиринско. Тя е категорична, че ковидната вълна тепърва ще се разраства, като най-силно това ще се усети след седмица-две.

Припомняме, че към момента лечебните заведения в Пиринско са пълни, а още не са достигнати най-високите нива на заболеваемост. От 313 ковидни легла в 7-те болници в областта заетите във вторник бяха 266, а свободните – 47, според справка на РЗОК. За да не се стига до претоварване на болничната система, лекарите горещо апелират гражданите да се ваксинират, тъй като  новият индийски вариант е много по-заразен и най-лошото е, че поразява и децата.

 

 

 

 

 

 

Източник; struma.bg

Comments

comments