„Делта гард“ осъди Илия Златанов да плати за охраната на разграбена фабрика

Нашумялата покрай аферата „Осемте джуджета“ охранителна фирма „Делта гард“ осъди бизнесмена Илия Златанов, който трябва да плати 93 550 лв. за осигуряване на денонощна охрана на разграбената си асансьорна фабрика в София, съобщава Mediapool. С това сюрреалистичната история, започнала с разкритията на Антикорупционния фонд за завземането на фирмата за асансьори с помощта на бивш високопоставен следовател и прокуратурата, намира своето естествено продължение.

„Делта гард“ е претендирала пред Софийския градски съд (СГС) за заплащане по договор за охрана, сключен на 19 октомври 2019 година. Въпросната сума от близо сто хиляди лева е за охраната на завода февруари – октомври 2020 г.

В това число са калкулирани 141.67 лв. – за ключарски услуги, 230 лв. – за посещение на видеотехник и 320 лв. – за храна на кучета.

„Делта гард“ твърди, че сключила с „Изамет 01“ на Илия Златанов договора за охрана, с който на охранителната фирма е възложена 24-часова физическа невъоръжена охрана чрез два стационарни поста и подвижна охранителна група.

Уговорено било заплащането на месечно възнаграждение за охрана първоначално в размер на 11000 лв. без ДДС. След два месеца сумата е увеличена до 13 000 лв, но после е намалена до 8000 лева.

„Уговорено е заплащане на двоен размер на възнаграждението за охрана на празниците 3-ти март, Великден, Бъдни Вечер, Коледа и Нова година. Въпреки че ищецът изпълнявал задълженията си по договора, ответникът не заплатил дължимото възнаграждение за периода февруари – октомври 2020 г., включително, както и направени във връзка с охраната разходи за ключарски услуги, храна на кучета и посещение на видеотехник“, претендира притежаваната от Димитър Спасов – Каратиста охранителна фирма.

Илия Златанов не оспорва сключването на договора, но твърди, че ищецът чрез своите охранители е установил фактическа власт върху охранявания обект и не е допускал представители на ищеца и негови служители във фабриката, като е злоупотребил с документи и информация, с която се е сдобил при охраняването на обекта.

Оспорва да е възлагано и да има връзка с договора извършването на разходи за храна на кучета, ключарски услуги и посещение на видеотехник.

В съдебното решение се казва, че Илия Златанов не е представил никакви доказателства, че искал да се разваляне на договора или да се прекрати с предизвестие преди изтичане на срока

Цитира се свидетел Н.М., който казва, че „Делта гард“ е изпълнявала задълженията си по договора

„Ответникът (Илия Златанов) не е представил никакви доказателства относно твърденията си за действия на служители на ищеца, препятстващи достъпа на служители, работници и законните представители на ответното дружество, които твърдения, ако бяха доказани, биха били равнозначни на пълно неизпълнение, респективно изключват възникване на вземане за възнаграждение“, се казва в съдебното решение.

Общата сума, която Илия Златанов трябва да плати, нараства до 100 хиляди лева, защото бизнесменът трябва поеме и 7000 лева разноски по делото, направени от „Делта гард“. Решението на СГС не е окончателно.

Comments

comments