Датска банка предлага ипотечен кредит с 0.5% отрицателна лихва

item_jyskebank

Jyske Bank, третата по големина банка в Дания, обяви, че клиентите вече ще могат да изтеглят 10-годишен ипотечен кредит с лихва – 0,5%, което означава, че ще изплащат по-малко от заетата сума, пише Business Insider.

Така, ако сте закупили къща за 1 милион долара и изплащате напълно ипотеката си за 10 години, ще платите на банката само 995 000 долара.

Уловката обаче е, че дори и при отрицателен лихвен процент, банките често начисляват такси, свързани със заемите, което значи, че собствениците на жилища в крайна сметка ще изплатят повече, отколкото са изтеглили.

Отрицателната ставка на Jyske Bank е част от серия изключително ниски лихвени оферти от банките към датските собственици на жилища. Nordea Bank, например, ще предложи 20-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент от 0%. Други датски кредитори предлагат 30-годишни ипотеки с 0,5% ставка.

Може да изглежда безполезно за банките да отпускат пари с толкова ниски лихви – но зад това има причина. Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай предизвиква страх и несигурност на финансовите пазари, които са променливи и несигурни. Brexit и общите икономически условия също затрудняват Европа. Тези фактори принуждават банките да отпускат пари, дори на отрицателни лихвени проценти, приемайки малка загуба, вместо риска от по-голяма загуба.

Comments

comments