Дариткова: Президентът търси преднамерено политическа криза

NOVA

Не мога да приема нито един от упреците на президента. Изказването му беше преднамерено търсене на политическа криза. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред NOVA обръщението на президента Румен Радев към народа, в което каза, че „снема доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество“.

Условия за такава криза не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП, добави Дариткова.

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”, смята тя.

„В рамките на три години управление на този кабинет никога не сме усещали подкрепа от президента. Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и не официално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни е пречило да реализираме нашата програма”, каза Дариткова.

„Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президента. Това анализираме в момента. Наистина може да се размишлява. От една страна вотът на недоверие не успя, имаме достатъчно парламентарно мнозинство. Тоест няма условия за парламентарна криза и неподкрепа на кабинета”, обясни тя.

„Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея. Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разстроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка”, категорична бе Дариткова.

„Имаше създадено известно напрежение, по повод на едни предложения, които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с едно решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи.Президентът трябва да се е запознал с него”, добави тя.

„Ние разсъждаваме защо точно сега президентът насочи своето недоверие към правителството. Не знам кой ще е следващият. Правителството е излъчено от парламента.Дали той е изрази недоверие към него или към българските граждани, изразили подкрепа към това управляващите партии. Темата за доверието е много сериозна. Президентската институция предполага, че трябва да заслужиш доверието на целия народ, не само на тези, които са те избрали. Това би увенчало един успешен президентски мандат. В случая виждаме ясно разграничаване на позицията „Който е с мен и ме последва, той защитава почтеността, всички останали са непочтени”. Тази част от изказването на президента най-много натъжи всички останали, които са подкрепили настоящето управление”, смята Дариткова.

Comments

comments