Държавата обеща да ремонтира с над 10 млн.лв. психиатриите

zx860y484_3386282

Над половината от психиатричните отделения, болници и центрове в страната са в критично състояние. Министерството на здравеопазването ще подготви обявяването на обществените поръчки за ремонти и оборудване на психиатричните структури, като за целта ще бъдат необходими над 10 млн. лв.

Това сочат анализът на здравния министър Кирил Ананиев за състоянието на психиатричната помощ у нас и разчет за необходимите средства за ремонт и оборудване. Днес министърът представи докладът пред кабинета. И съобщи, че има подкрепата на правителството за спешни мерки за подобряване на материалното състояние на психиатричните болници, центрове и клиники.

Той ще подготви и проект на постановление, с което да бъдат отпуснати необходимите средства.

В България има 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към лечебни заведения за болнична помощ. За психиатричното отделение в МБАЛ – Търговище, и „Център за психично здраве – София“ инвестицията в ремонтни дейности е нерентабилна и при тези два случая усилията ще бъдат насочени към търсене на подходящо място за преместване на звената, сочи още анализът.

Освен в материалната база министърът обеща и промяна в подхода и начина на работа на психиатричната помощ в България. Съобразявали се добрите европейски практики. Имало създадена работна група по въпроса, която щяла да излезе с решения след около месец и половина.

За да има повече кадри в системата пък, държавата щяла да поеме специализацията на лекарите по психиатрия.

От години България получава сериозни  критики от световни и европейски организации заради условията в психиатричните клиники и отношението към хората там. Наскоро и Европейската психиатрична асоциация установи в свой доклад, че в България се нарушават човешките права. А условията в някои психиатрични здравни заведения и работата на персонала са в нарушения на Европейското законодателство.

Държавата не крие проблемите, не отрича констатациите. И обещава промени.

Планират се повече изнесени услуги, които да подпомагат хората извън болниците, повече политики за приобщаване, трудова адаптация, социализация и др. Една от последните заявки за такива промени даде преди време пред „Дневник“вече бившият социален  министър Росица Димитрова. Но според плановете на държавата подобни промени могат реално да се очакват около 2021-2022 г.

Темата за състоянието на психиатриите стана актуална преди дни, когато в социалната мрежа „Фейсбук“ бяха разпространени снимки и видео от психодиспансера на Сточна гара в София, в които се видяха трагичните битови условия там. След разпространяването на материалите и острите реакции Ананиев съобщи, че премиерът Бойко Борисов му е наредил да направи цялостен преглед на състоянието на психиатричните болници, центрове и клиники в страната и да ги представи днес пред правителството.

Източник: dnevnik.bg

Comments

comments