ДАНС, полиция, НАП, митници атакуват базите за горива

ДАНС, МВР, митници, НАП атакуват базите за горива в търсене на нарушения при съхранението и разпространението.

Това става ясно от официално съобщение на МВР.  Акцията е по искане на ДАНС след установено рисково поведение на търговски дружества.

В операцията участват структури на МВР, ДАНС, НАП, Агенция „Митници“ и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор като до момента са проверени 19 обекта на територията на областите Варна, Бургас, София, Пловдив, Враца и Добрич.

Действията се координират от Междуведомственият координационен център на ГДБОП и са определени като извършване на широкообхватен контрол на обекти за съхранение и разпространение на горива.

Специализираните проверки са насочени към противодействие на данъчни и митнически нарушения и престъпления, незаконно разпространение на горива, извършвано чрез манипулиране на софтуера на фискалните устройства на бензиностанциите, както и недопускане реализирането на пазара на автомобилни горива, които не съответстват на утвърдените стандарти, твърдят от МВР.

До момента са установени са нарушения на Закона за измерванията, на данъчното законодателство и на изискванията за пожарна безопасност. Взети са проби от разпространяваните енергийни продукти, които предстои да бъдат подложени на лабораторно изпитване. Контролните действия на екипите продължават и утре, като ще обхванат областите Бургас и Добрич.

Само преди месец НАП и нейният директор Румен Спецов се похвалиха с официално съобщение, че са наложили тотален контрол върху търговията с горива. „Национална агенция за приходите започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, като следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба“, пишеше в съобщението.  В последните 2 седмици екипи от звеното за фискален контрол извършили наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като провериле над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната, твърдяха от НАП.

Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта.

В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15 на сто на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни, твърдяха от ведомството, ръководено от Румен Спецов.

 

Comments

comments