ДАНС и МВР влязоха в КЕВР

Снимка: БГНЕС

 

ДАНС и МВР са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса, потвърдиха от двете институции за Хоризонт. От там не уточниха каква информация е изискана, но най-вероятно става дума за документи, свързани с търговията на ток на енергийната борса. Това каза Константин Константинов – изпълнителен директор на борсата.

„За пореден път получихме официално писмо от Държавна агенция „Национална сигурност“ с искане за предоставяне на конкретна информация, свързана с дейността на борсовия пазар на електрическа енергия в България. И в момента екипа на енергийната борса подготвя исканата информация и, както всеки път, ще бъде предоставена на националната агенция. Енергийната борса е такъв тип институция, която съсредоточава доста конкретна информация не само за борсовия пазар, но и за пазара на електрическа енергия в България изобщо. Няма нищо необичайно в това специализираните органи да търсят тази информация от нас“.

Прокуратурата започна проверка през лятото заради рекордно високите цени, които токът на борсата достигна.

Тогава част от дейностите беше постановено да се извършат от ДАНС. Информация вече беше поискана от енергийното министерство, Българския енергиен холдинг и Българската независима енергийна борса.

 

 

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments