Да говориш сам на себе си, означава ли автоматично, че си луд? Не! Даже всъщност може да си гений

640x480_1436859079

Сигурно сте забелязали, че някои хора имат навика да „започват разговор“ сами със себе си от време на време.

И ако вие самите сте имали такива моменти, най-вероятно си спомняте как са реагирали хората, които са чули вашия „разговор“, мислейки че сте луди.

Но не се тревожете, няма нужда от притеснения. Макар да е вярно, че тази поведенческа черта често се свързва с лудостта, научните изследвания показват, че тя може да се разглежда и като черта на гений.
Проучванията изследват това явление и стигат до заключението, че говоренето със себе си всъщност може да засили способността ви да съхранявате и обработвате информация.

Да, воденето на разговор със самия себе си не само ще ви помогне да учите по-бързо и ефективно, но и ще засили дългосрочната ви памет.

В експеримент, проведен от психолога Гари Лупян, 20 доброволци били помолени да си спомнят предмети, които са им били показани в супермаркет. Една половина от тях била помолена да мълчи, а на останалите било казано да повтарят предметите на глас, например портокал. Крайните резултати показали, че самонасочената реч помогнала на хората да намерят предметите по-бързо, с около 50 – 100 милисекунди, в сравнение с тези, които са мълчали.

„Често ще мърморя на себе си, когато търся нещо в хладилника или в рафтовете на супермаркета“, каза Лупян.

Именно този личен опит го накарал да започне експеримента. Заедно с психолога Даниел Суингли, Лупян се натъкнал на солидни причини за това, защо тези, които говорят със себе си, всъщност са гении.
1. Разговорът със себе си увеличава силата на мозъка
Разговорите със себе си подготвят тялото ви за задачата, която ви предстои, като му позволявате да завърши работата много по-лесно.
2. Помага на децата да учат по-ефективно
Децата, особено малките, имат огромна полза от говоренето със себе си.
Изследователите смятат, че им помага, като ръководи поведението им, заявявайки, че вокализираните насоки им позволяват да подхождат към проблем по методичен начин, като същевременно ги правят по-умели в решаването на проблеми и по-късно в живота.
3. Помага ви да изясните мислите си
Всички ние имаме различни видове мисли. И докато много от тях имат смисъл, други просто нямат. Да кажем, че си ядосан на човек и имаш чувството, че ще го убиеш. Сигурно няма да помислиш да посетите терапевт, ако имаш такъв проблем. Това, което обикновено би направил вместо това, е да се заключиш вкъщи и да си говориш сам. Разговаряйки със себе си, се освобождавате от неудовлетворението, обмисляте плюсовете и минусите на убийството на този човек и в крайна сметка се успокоявате. Това е хлапашка мисъл и не бихте я споделите с друг човек.
4. Това ви прави по-амбициозни
Като многократно заявявате целите си на глас, вие засилвате решителността си да ги постигнете и изчиствате ума си от излишни разсейвания. По този начин разделяте целта си на ясни стъпки, които ще можете да предприемете с по- малко затруднения, вместо да подходите директно към проблема. Тази практика стимулира мозъка ви да работи по-ефективно за постигане на цели ви.

Затова следващия път, когато се засрамите от „мисленето на глас“, не се тревожете. Както се оказва, това е всъщност здравословен навик./lifetime.bg

Comments

comments