Да бъде забранено да се класифицира информация за корупция и нарушаване на човешки права

a979091cad9b5b8e989e7a57c495a848

Нов законопроект предвижда утрояване на сроковете, след които обществените институции и цялата администрация може да засекретява информация. Текстът е обявен за обществено обсъждане на 22 юли, а със сериозни критики срещу него излезе Програма „Достъп до информация“ (ПДИ). За БНР адвокат Александър Кашъмов от ПДИ оцени това като „сериозно посегателство към тези стандарти“, които са заложени в Закона:

„Ние имаме допирна точка със Закона за защита на класифицираната информация, защото там се уреждат държавната и служебната тайна, а те са ограничения на правото на гражданите на достъп до обществена информация – документите, които държавни институции съхраняват…“.

Сегашният закон предвижда срокове на засекретяване в зависимост от степента на защита на информацията – 5, 15 и 30 години, обясни той, но добави, че често се злоупотребява:

„Нашите институции не са престанали да използват закона по-широко, отколкото са пределите на засекретяването… В този законопроект се предлага хем утрояване, тоест удължаване по отношение на първоначално определения срок за защита, а паралелно се предлага и да бъдат унищожавани подобни документи, без да е изтекъл срокът и без да са били обект на обществен достъп. Това става ясно, тъй като ще позволява на министъра на вътрешните работи и ръководителите на служби да определят самостоятелно реда за унищожаване – тоест по начин, който на тях най-много им допада“.

Промените се правят по друг повод, свързан с функциите на служителите по сигурността на информацията в отделните институции, обясни той в предаването „12+4“:

„И под уж благовидния предлог, че там трябва да се подобрят процедурите, се въвеждат тези промени, за които няма абсолютно никаква обосновка в мотивите – ние не виждаме по никакъв начин да са се появили реални проблеми, свързани със защитата на класифицираната информация в България“.

Според правния екип на ПДИ е от изключителна важност да бъде забранено да се класифицира информация, която разкрива корупция, злоупотреби и нарушения на основни човешки права, както, например, е изрично записано в законодателството на САЩ.

„Също така настояваме да бъдат отхвърлени тези предложения за утрояване на сроковете… Трето, ние предлагаме да не се приема това, което в момента се приема, а именно – само заради един документ от 1 страница, например, намиращ се в папка от 1000 страници, да бъде засекретявана цялата папка. Това не е било дори и по режима за защита на държавната тайна на Народна Република България, от времето на комунизма“, каза адвокат Кашъмов.

Системен подход на българските правителства е да се обсъждат важни изменения в законите и важни проекти, когато са ваканциите – през август или между Коледа и Нова година, коментира Кашъмов и оцени това като „абсолютно противопоказно за демокрацията“.

Comments

comments