Д-р В. Мончева: Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско, но не сме в червената зона

Снимка: радио Благоевград

„74 са новоинфектираните с COVID-19 за денонощието в област Благоевград. Най-много са в Благоевград – 27 случая, Банско – 5, Симитли – 5, Сандански – 4, Петрич – 3. Към този момент в областта са хоспитализирани 89 болни, от които на интензивно лечение са 6 лица, под домашна карантина са 303 лица.“ – така обобщи епидемичната обстановка в Пиринско д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ има ръст на заболелите в областта  за предходната седмица, макар че Благоевградска област е на едно от последните места в страната по заболеваемост . На 14-дневна база са 120 на 100 000. Седмица по-рано са регистрирани 233 случая с COVID-19, а 2 седмици преди това те са били 139.

„Наблюдава се тенденция към подмладяване на заболяването, както и в другите области. Във възрастовата група от 15 до 24 години случаите са 33. Най-много са в групата 25-49 години – 94 случая. При тази четвърта вълна, заради бързото разпространение на вируса, се заразяват цели семейства. Има свободни легла в болничните заведения, при необходимост ще бъдат разкрити нови.“.

Д-р Мончева коментира и ваксинационния процес. „Тази четвърта вълна накара хората да се ваксинират. От близо 2 седмици има висока посещаемост  на  кабинета  в  РЗИ с  желаещи да бъдат имунизирани. До този момент в област Благоевград са имунизирани 78 400 лица. Със завършен цикъл на имунизация са 40 449, което не е малко“.

 

 

 

Източник: радио Благоевград

Comments

comments