Историческият труд „Каймакъ-Чаланъ“ с представяне в Банско

Книгата „Каймакъ-Чаланъ“, дело на известния журналист и собственик на Информационна агенция и радио Фокус Красимир Узунов, беше представена в Посетителския информационен център в Банско. Авторът на историческия труд пристигна в курортния град по покана на кмета Георги Икономов.

Книгата беше представена пред препълнена зала, в която се бяха събрали представители на военнопатриотичните организации в града, директори на обществени институции, учители и общественици. Сред присъстващите бяха също председателят на общински съвет – Банско Владимир Колчагов, заместник кметовете Сашка Въчкова, Александър Мацурев и Стойчо Баненски, както и секретарят на Общината Иван Кадев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Каймакъ-Чаланъ“ e двутомна книга за героизма и безсмъртието на българските войски, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. Авторът сподели пред присъстващите, че е избрал именно нея заради огромните загуби, които претърпява българската армия на фронта, намиращ се на над 2500 м надморска височина.

Лесно се пише за спечелени битки, по-трудно е да се пише за загуби. Но това, което трябва да се знае от съвременното общество е героизма и голямата мотивация на редовите войници. Въпреки затрудненото снабдяване с боеприпаси, храна, суровите условия в тази македонска планина, те фактически удължават хода на войната с една година срещу противник, превъзхождащ ги по брой, техника и снаряжение. Много малко се знае за боевете при Каймакъ-Чалан, драматична част от Първата световна война – война, в която всеки пети българин е участвал, т.е. всяко семейство е изпратило някой от мъжете си на фронта, разказа той по време на представянето.

Поздравявам моя приятел Красимир Узунов за написването на този огромен исторически труд, както и за усилията, които полага да популяризира тази пренебрегвана част от българската история. В навечерието на 100 годишнината от събитията на Каймакчалан и края на Първата световна война, в която България дава най-много жертви, за мен беше удоволствие Банско да бъде домакин на представянето на това издание поздрави Икономов своя гост.

Comments

comments