Ковид огнище пламна в благоевградския психодиспансер, 20 пациенти и 3-ма души от персонала заразени

Ковид огнище пламна в Центъра за психично здраве в Благоевград. Заразени са 20 пациенти и 3-ма човека от персонала, научи „Струма“. Първо отделение в Центъра за психично здраве в Благоевград е затворено за нови пациенти, след като се оказа, че има хоспитализирани, заразени с Ковид-19, съобщиха от РЗИ. Прием на нови пациенти ще се прави във II отделение в с. Хърсово. Заразените пациенти от първо отделение ще бъдат изписани след изтичане на карантинния срок от 10 дни за контактните лица и 14 дни за потвърдените лица.

В момента те се чувстват добре, без изявена клиника за Covid-19 , като само 4-ма от тях са с лека хрема и субфебрилитет – висока температура. Само една от пациентките е преведена във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград за изследване и лечение. Направена е обща дезинфекция на цялото отделение, взети са всички противоепидемични мерки.

Епидемиологичното наблюдение над огнището в психодиспансера продължава. Броят на хоспитализираните с ковидни усложнения в МБАЛ – Благоевград продължава да са расте. 68 са болните пациенти към вчерашна дата в ковидните отделения – инфекциозно, вътрешно, УНГ, неврологично, половината от хирургично. 118 са новите случаи на Ковид-19 за едно денонощие към вчерашна дата в Пиринско, от които 28 са в Благоевград, 20 в Сандански, 14 в Петрич, 10 в Гоце Делчев, 8 в Разлог, 3 в Банско и Симитли, 2 в Кресна и Белица, и по 1 в други населени места. Място за паника обаче няма, тъй като четвъртата вълна на коронавируса не е толкова бурна, коментираха вирусолози.

Забелязва се и лек подем на броя на имунизираните, единственият сигурен щит срещу заразата остават ваксините, категорични са лекарите.

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments