Covid леглата в област Благоевград са на изчерпване

Все по-труден става пътят на болните от коронавирус до лечебните заведения. Сметката между  скоростта на заразата и възможностите за медицинска грижа  вече не излиза.

Налага  се здравните власти и ръководствата на болниците да  взимат и непопулярни мерки. Единият от примерите е в Благоевград, където и двете отделения по неврология – в държавната и частната болници се превърнаха в Covid отделения, а пациентите с неврологични заболявания  се пренасочваха към Сандански.

Добрата новина е, че от днес едното отделение се връща към нормален прием, лошата е,че Covid леглата в цялата област са на изчерпване, а медиците  отдавна прегряха. Тревожна прогноза дават и от лабораторията на държавната болница, където над 80 процента от изследваните са  болни.

Недоволството от трансформацията на неврологичните отделения в Благоевград в Covid  се засили в края на миналата седмица и това беше един от поводите  кметът на областния център Илко Стоянов да отправи директни  критики до Регионалната здравна инспекция. На пресконференция той съобщи, че е изпратил писмо до здравния министър с молба за преосмисляне на  това решение. Според здравните власти  медицинските аргументи и механизмите за управление на кризата не са в правомощия на кметовете. Въпреки тежката ситуация директорът на здравната инспекция д-р Калоян Калоянов разпореди от днес едната неврология да заработи като такава.

Ситуацията с разпространението на коронавируса  обаче става все по- трудно овладяема, а тежко болните – все повече. Само за последните два почивни дни положителните случаи  са близо 400.

Още не сме достигнали пика на най- тежката досега вълна  на разпространение на Covid-19, смята и завеждащият  на клиничната лаборатория в областната болница в Благоевград д-р Цветанка Иванова-Даскалова.  Повечето хора, които се изследват тук, вече са болни. Не всички проби са положгителни за коронавирус. Задава се и грипна вълна.

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments