ЦИК реши: За предизборната кампания за партии – не повече от 2 милиона лева, за инициативен комитет – 100 000

NIK цик теглене 23април 04

Общият размер на финансирането на  на партиите и коалициите в изборите за членове на Европейския парламент на 26 май не може да надхвърля два милиона лева, а за инициативен комитет – сто хиляди лева. Това гласи решение на Централната избирателна комисия за  условията и реда за финансиране на предизборната кампания.

С решението се установява още, че  предизборната кампания може да се финансира със собствени средства на партиите и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните от тях кандидати, както и със средства, дарени от физически лица. Даренията от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надхвърлят повече от 10 000 лева за една календарна година.

Забранява се получаването на анонимни дарения под каквато и да е форма, както и средства от юридически лица, от еднолични търговци, средства от религиозни институции, чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия.

Държавата предоставя средства за медийни пакети на партиите, коалициите и инициативните комитети.

Сметната палата определя условията и реда за въвеждане в регистъра на информацията, подлежаща на публикуване, както и условията и реда за отстраняване на неточности и непълноти, и ги обявява на интернет страницата си.

 

Comments

comments