ЦИК: Първите камиони с бюлетини поеха към пет областни града

александър-андреев_cr

Тръгнаха първите камиони с бюлетините за 5 области – Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. По график през следващите дни бюлетините ще бъдат разпределени в останалите областни градове.

От ЦИК показаха и примерно сгъване на бюлетините в изборите. „Малко по-трудно ще е сгъването на бюлетините за общински съветници в онези общини, където те са най-дълги. Това са градовете София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив“, посочи Андреев.

Избирателите могат да ги сгъват и по свое усмотрение, но сгъването трябва да отговаря на няколко условия, които да опазят вота им. А именно – да бъдат видими частите, които са предназначени за секционната комисия. Това са квадратчетата за печатите на гърба на бюлетината и отрязъкът с номера на бюлетината.

В следващите дни започва обучението на СИК из страната. Пред тях стоят няколко въпроса като отчитане на резултатите и попълване на протоколите, уточни Андреев.

Той съобщи, че ЦИК е регистрирала 9 сдружения за извършване на наблюдения на изборите в страната. Общо са регистрирани 735 упълномощени наблюдатели. Международните организации, които са регистрирани, са само 2 с 21 наблюдатели. Андреев посочи, че 10 решения по отношение на предизборната кампания на ОИК са обжалвани от ЦИК, а по назначаването на секционните избирателни комисии са 7 като всички те са разгледани.

Социологическите агенции, които са подали документи за регистрация, са 4. Те имат 722 анкетьори.

Жалбите, подадени в ЦИК към момента, са 183, 55 са сигналите.

В 00 ч. на 25 октомври приключва предизборната кампания. От 00 ч. на 26 октомври, когато е и денят за размисъл, както и в деня на изборите,социологическите агенции нямат право да публикуват данни от проучвания. Изборният ден на 27 октомври започва в 7 часа. След края на деня изборните книжа в София ще бъдат приемани в три различни пункта в зала „Арена Армеец“ с цел да се гарантира нормалният процес по приемането им.

Източник: Топ новини

 

Comments

comments