ЦИК: „Продължаваме промяната” води след обработени близо 43% от протоколите

Политическата формация начело с Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната“, води на предсрочните парламентарни избори сочат данните на ЦИК, публикувани в 8 часа днес въз основа на обработката на 42.85% от протоколите.

Според данните, публикувани на официалния уебсайт на ЦИК, 25.97% от гласоподавателите са гласували за „ПП”. ГЕРБ остава на второ място с 21.42%, а ДПС получава до момента 13.79%. Партията „Има такъв народ“ е с 10.08% от гласовете. Българската социалистическа партия е на пета позиция с 9.99% от гласовете. Още две партии влизат в парламента – „Демократична България“ с 6.11% и Партия „Възраждане“, получила 5.19%.

Останалите политически сдружения понастоящем не преминават четирипроцентния праг. Преброяването на гласовете продължава.

В изборите за президент на републиката досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, води с 49.45%, подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Матеева е на второ място с 21.93%, което сочи към балотаж следващата неделя. Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните към 8 часа са гласували 12.75%.

Резултатите от чужбина към момента са при обработени близо 79% от протоколите.

Според данните на ЦИК до момента в битката за президент извън страната води Мустафа Карадайъ с 41.4%, следван от Румен Радев с 35.2 на сто. Третата позиция е за Анастас Герджиков, който събира 8.7% от гласовете зад граница. На четвърто място е Костадин Костадинов с 4.7%.

 

 

В ЦИК все още няма пристигнала нито една РИК с протоколи от страната. Към 8 часа тази сутрин около 79 процента от протоколите от чужбина са били обработени. Резултатите показват, че най-много подкрепа извън страната събира ДПС с 41.6%, следвани от „Продължаваме промяната“ с 20.4%. На трето място са „Има такъв народ“ с 10.4 от гласовете, четвъртата позиция е за коалицията ГЕРБ-СДС. Петото място при гласуването в чужбина е за „Демократична България“, които получават 7.7%. На шесто е партия „Възраждане“ с 5.8%, а на последната позиция е БСП с 2.4%.

 

 

 

 

 

 

Източник; Нова тв

Comments

comments