ЦИК обяви официално имената на новите евродепутати и им връчи удостоверения за избор

изтеглен файл (1)
Снимка:БТА

Централната избирателна комисия обяви днес официално имената на новоизбраните 17 членове на Европейския парламент от Република България от произведените избори на 26 май 2019 г. Решението на комисията прочете председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева, която връчи и удостоверение за избор на всеки един от новоизбраните депутати.
Свои представители в новия Европейски парламент имат ГЕРБ – шестима, БСП – петима, ДПС – трима, ВМРО – двама и Демократична България – един евродепутат.

Имената на новите евродепутати по азбучен ред са : Александър Йорданов /ГЕРБ/, Ангел Джамбазки /ВМРО/, Андрей Ковачев /ГЕРБ/, Андрей Новаков /ГЕРБ/, Андрей Слабаков /ВМРО/, Асим Адемов /ГЕРБ/, Атидже Алиева – Вели /ДПС/, Ева Майдел /ГЕРБ/, Елена Йончева /БСП за България/, Иво Христов /БСП за България/, Илхан Кючюк /ДПС/, Искра Михайлова /ДПС/, Мария Габриел /ГЕРБ/, Петър Витанов /БСП за България/, Радан Кънев /Демократична България/, Сергей Станишев /БСП за България/, Цветелина Пенкова /БСП за България/.
Следва обнародването на решението в Държавен вестник, обяви Стефка Стоева. 
 Новите евродепутати на ДПС – Илхан Кючук, Искра Михайлова, Атидже Алиева – Вели са реално кандидатите от трето до пето място в листата. Поради отказа на първите двама – Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, за Страсбург ще заминат следващите трима.

Преференциален вот пренареди и листата на БСП, заради което Сергей Станишев зае второто място след Елена Йончева.
Като провал за БСП определи резултата на евроизборите председателят на предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски. По думите му това няма да се отрази на работата на коалицията, която имала твърдо ядро и стабилна подкрепа в собствения си електорат. БСП ще се мъчи да разшири тази подкрепа, каза Свиленски. Той посочи още, че е доволен от избора на евродепутатие, но не е доволен от техния брой. „Винаги сме защитавали преференциите и сме заявявали, че крайният суверен е българският народ и се радваме, че такъв голям брой от нашите гласоподаватели ги е употребил“, коментира още социалистът.
Александър Йорданов, който стана евродепутат от СДС с листата на ГЕРБ, каза, че „не е влязъл в тези избори с амбицията на всяка цена да бъде евродепутат, а по-скоро това е било изпълнение на морален дълг към избирателите на СДС, с който да помогне на организацията да възвърне своя авторитет и позиции в политическия живот“. По думите на Йорданов СДС е партията, благодарение на която в момента в България има демокрация.
В Европарламента Йорданов щял да защитава политиката на правителството и на демократичните сили и вижда участието си в комисиите по външна политика и евентуално сигурност и образование и култура.
В отговор на въпрос Александър Йорданов каза още, че ГЕРБ и СДС са постъпили по европейски и са се обединили, какъвто е бил призивът за тези избори на кандидата за председател на ЕНП Манфред Вебер. „Той много ясно посочи кои смята за десни, оттам нататък всичко е свободна махленска интерпретация“, посочи новоизбраният евродепутат.

Източник:БТА

Comments

comments