ЦИК назначава служебно състава на РИК-Благоевград

euro-640

ЦИК  ще назначи служебно състава на Районната избирателна комисия-Благоевград. До тази ситуация се стигна, след като консултациите за избор на нейните членове се проведоха днес при Областния упарвител. Но  ГЕРБ, БСП и ДПС не успяха да постигнат съгласие, за това кой да поеме местата на председател и секретар на РИК. Постигнато бе само частично споразумение за заместник -председателските места. Едното вземат Обединени патриоти, а другото –  Воля. 

В такива ситуации Законът предвижда ЦИК да назначи служебно състава на РИК. Те са във връзка с насрочените избори за членове на Европейския парламент на 26.05.2019г.

Напомняме, че съгласно решение на ЦИК, Консултации за съставите на РИК се провеждат при областния управител с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, до 31.03.2019 г. включително (55 дни преди изборния ден).

Парламентарно представени партии и коалиции са:

– Партия ГЕРБ с 95 народни представители;

– Коалиция „БСП за България“ със 79 народни представители;

– Партия „ДПС” с 25 народни представители;

– Коалиция „Обединени патриоти” с 27 народни представители;

– Партия „Воля“ с 12 народни представители.

Партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени:

– Коалиция „Реформаторски блок“;

– Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“.

Comments

comments