ЦИК глоби Веселин Марешки за търговска реклама с политически внушения

veselin-mareshki-696x463

Лидерът на ПП „Воля“ Веселин Марешки е пускал по Би Ти Ви преди началото на предизборната кампания търговски реклами, които обаче съдържат и политически внушения, а това е нарушение на чл. 191 от Изборния кодекс.

Това установи Централната избирателна комисия, сезирана от ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“, става ясно от публикувания текст на решението.

Актът ще бъде изпратен на областния управител на Варна, който да издаде наказателното постановление.

Началото на предизборната кампания е определено за 26 април, а преди това – на 4 и 5 април и на 20 април Марешки е плащал за излъчването на клипове с кадри от свои аптеки и бензиностанции, като на финала лично отправял посланието: „Заедно да спрем грабежа, ние от „Воля“ сме българските родолюбци“. Това според ЦИК е нарушение на правилата за провеждане на предизборна кампания и на императивната норма на Изборния кодекс, която забранява в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат. Нарушението е извършено от Веселин Марешки в качеството му на кандидат за член на Европейския парламент от Република България.

Глобата по закон за този вид нарушения е между 200 и 2000 лв.

Comments

comments