Червеното месо и сиренето – вредни или полезни за сърцето?

Въпросът дали консумирането на червено месо е полезно за здравето винаги е предизвиквал спорове.
Последните изследвания обаче показват, че редовното приемане на червено месо и сирене може да намали риска от ранна смърт чрез подобряване на благосъстоянието на сърцето.
Изследователи от Университета Макмастър в Канада са провели проучване на над 218 000 възрастни от над 50 страни по света, разделяйки ги на пет категории според диетата им.
Изследването стига до заключението, че яденето на умерено количество млечни продукти и месо всеки ден, като част от балансирана диета, може драстично да намали шансовете за преждевременна смърт.
Изследователският екип представя своите констатации на конференцията на Европейската асоциация по кардиология в Мюнхен, разяснявайки, че хората трябва да внимават и за количеството на рафинираните въглехидрати, които включват в диетата си.
„При хората, чиято диета включва разнообразни продукти като плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба, млечни продукти и месо, има най-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт“, споделя д-р Андрю Менте, главен изследовател в университетския Population Health Research Institute пред The Independent.

„Трябва да се преразгледа идеята за това какво представлява висококачествената диета.“

Нашите резултати показват, че млечните продукти и месото са полезни за здравето на сърцето и дълголетието. Това се различава от настоящите хранителни съвети, добавя още той.
Но изяждането на прекомерно количество червено преработено месо включително говеждо, свинско и телешко месо, може да увеличи риска от развитие на рак на червата в бъдеще.
Консумирането на умерено количество необработено месо и млечни продукти не е достатъчно само по себе си, за да си осигурим здраво сърце, обяснява професор Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор в British Heart Foundation.
„Да се храниш добре означава да гледаш на диетата си като цяло, вместо да се фокусираш твърде много върху отделните елементи“, казва той, цитиран от The Telegraph.
„Месото и млечните продукти могат да допринесат за здравословна, балансирана диета, стига да се консумират умерено, заедно с много плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки“, заключава той.

Comments

comments