Черна гора винаги ще бъде стабилен партньор на ЕС, каза президентът Мило Джуканович

European Parliament in Strasbourg

Президентът на Черна гора Мило Джуканович се обърна към евродепутатите по време на официалното заседание в Страсбург във вторник.

В речта си г-н Джукановичочерта неотдавнашните важни събития в своята страна, най-вече в областта на икономическите реформи, насърчаването на икономическия растеж и чуждестранните инвестиции, повишаването на стандарта на живот и постигнатия напредък в укрепването на върховенството на закона и свободата на печата. Той също спомена, че Черна гора е начело на преговорите за присъединяване към ЕС, описвайки наскоро придобитото членство на страната в НАТО като най-голямото признание за усилията на Черна гора за постигане на стабилни реформи.

Черна гора стана 29-ият член на военния съюз на 5 юни 2017 г. Преговорите за присъединяване на страната към ЕС започнаха през юни 2012 г.

Г-н Джукановичсъщо така подчерта, че процесът на разширяване на ЕС към страните от Западните Балкани е важен не само за региона, но и за стабилността и конкурентоспособността на Европа.

Цитат

Андрей Ковачев (ЕНП/България) коментира: „Приветствам напредъка на Черна гора в процеса на европейска интеграция. Страната, пред която остават две неотворени преговорни глави с ЕС, има реален шанс да стане член на европейското семейство през 2025 г. Пожелавам успех на институциите в Черна гора да продължат започнатите реформи, особено в сферите на правосъдието и вътрешния ред, на медийния плурализъм и борбата с корупцията. Единствено чрез прилагането на устойчиви промени, те ще успеят да убедят дори по-скептичните гласове в ЕС, че само като пълноправна част на Европа Западните Балкани ще предоставят необходимата сигурност и икономически просперитет на гражданите си и допълнително ще засилят и обогатят културно и исторически ЕС.“

Comments

comments