Четирима с обвинения за търговия със златни антики

6597722

Към настоящия момент са събрани доказателства и са повдигнати обвинения на четири лица. Това каза прокурор Сийка Милева на брифинг за неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде репортер на БГНЕС.

Милева, която е един от двамата наблюдаващи прокурори, заяви, че „досъдебното производство е образувано на 8 октомври срещу ОПГ, която има за цел да извършва престъпление, а именно държане отчуждаване и трафик на вещи имащи белезите на движими културни ценности”.

Групата е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице – служител от ДАНС. Обвинени са четирима. “Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите обвинения са за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности”, каза тя. На пресконференцията казаха, че няма основания към този момент да се съмняват, че са автентични.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков каза, че служителят е на териториална дирекция на агенцията, в ДАНС е от създаването й, от 2008 г. „Лицата са задържани в момент на сделка“, каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Той посочи, че тя е за 2 млн. евро само за златния венец. От думите на директорa на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов стана ясно, че са били задържани 7 лица, на 4 от тях са повдигнати обвинения. /БГНЕС

сн*:БГНЕС

Comments

comments